2018

2018 var Summerburst större än någonsin i form av bokade artister och antal scener på området. Aldrig förr hade det varit så många akter bokade, men så hade det heller aldrig tidigare funnits tre scener på området – i de båda städerna. Det var också året som Summerburst i Stockholm återvände till Stockholms Stadion, något som var efterlängtat hos Stockholmspubliken. Ny scen för året var Love Affair som skulle inrikta sig på techno och deep house. Och förutom Main Stage där man bland annat kunde se DJ’s som Armin van Buuren, Axwell /\ Ingrosso, Will Sparks, Galantis och ”DJ Mag’s #1 DJ” – Martin Garrix, fanns även Garden Stage, en mer intim och inramad del av festivalen där väletablerade artister inom EDM-genren skulle spela.
Föregående
Nästa

2018 var inte bara lycka och eufori utan också ett år med inslag av sorg och melankoli. Den svenska världsartisten och producenten Avicii, mer känd som Tim Bergling, gick sorgligt bort under våren. Den betydelse han och hans musik hade och fortfarande har för människor och hela musikbranschen är enorm. Musiken som han gav ut fusionerade musikgenerationer och skapade tidigt förståelse hos individer vad elektronisk dansmusik handlar om. Under Summerburst hölls en tyst minut för att hylla Tim ”Avicii” Bergling och det blev väldigt vackert och värdigt. En minut som kan ses som liten i perspektiv till ett liv, men en minut som blir betydelsefull och hedrande. Vi ska minnas Tim Bergling för den glädje han spred genom sin musik. Hur många fötter har inte dansat, hoppat och snurrat tack vare hans musik? Legenden om Avicii är något som kommer att berättas åter i generationer.

Inför Summerburst 2018 lät arrangören publiken rösta fram vilka artister de helst ville se. ”Vi har världens bästa publik som verkligen engagerar sig i festivalen. För att ge tillbaka kärlek till dem har vi låtit dem rösta fram de artister de önskar se på festivalen och det är just dessa önskemål vi gjort allt för att tillgodose”, sade festivalledningen. Blandat med att arrangören även bokade artister som de tyckte passade, blev resultatet en lineup DJ’s som inte gjorde någon besviken. På Main Stage i de båda städerna uppträdde bland annat den Nederländske DJ’n och världsstjärnan Martin Garrix som headline. Garrix, som senare under 2018 skulle bli utnämnd till världens bästa DJ av tidningen DJ Mag för tredje året i rad, gav under 2018 ut låtar som ”Like I Do” tillsammans med David Guetta och Brooks, ”Ocean” med sångaren Khalid, ”High On Life” och jättehiten ”Scared To Be Lonely” tillsammans med Dua Lipa året innan. Den svenska duon Axwell /\ Ingrosso spelade även de i båda städerna som headline. Duon, som tidigare var två tredjedelar av den legendariska gruppen Swedish House Mafia, hade tidigare under året gjort ett hemlighetsfullt och mytomspunnet uppträdande som just Swedish House Mafia tillsammans med den tredje medlemmen, Steve Angello, på Ultra Music Festival i Miami för att avsluta festivalen. Återföreningen var ett faktum och ryktena om en permanent återförening stod i full blom. Ryktena blev inte färre efter att Axwell greppat mikrofonen under Axwell /\ Ingrossos uppträdande på Ullevi och säger från scenen: ”Jag, Sebastian och en kille som heter Steve gjorde en grej i Miami. Vi kanske borde göra samma sak i Sverige också, eller vad säger ni?” Vi vet alla vad som hände sen. Andra DJ’s publiken fick uppleva på Summerburst i de båda städerna var bland annat Galantis, Diplo, Armin van Buuren, Vigiland, Alan Walker, Benny Benassi, Albin Myers, A-Trak, Yellow Claw, Deorro, Kungs, R3HAB och Caroline Roxy som stod för 2018 års ledmotiv för Summerburst med låten ”Recover”.

År 2018 var det åttonde året som Summerburst arrangerades. Summerburst hade aldrig haft så många bokade DJ’s som skulle spela som på denna upplaga. Aldrig tidigare hade festivalen heller haft tre scener tillgängliga på området i de båda städerna, något som bidrog till den breda uppställning DJ’s som skulle uppträda på Summerburst. Den 1–2 juni arrangerades festivalen på Ullevi, och den 15–16 juni på Stockholms Stadion. Med sprakande pyroteknik och färgglad konfetti intog publikmassorna innerstadsfestivalen under fyra dagar i Göteborg och Stockholm. Från början var tanken att Stockholmsupplagan skulle arrangeras på Östermalms IP då det var enklare att bygga tre scener på det området. Det var också den informationen som kommunicerades när de första nyheterna kring 2018 års festival kom ut. Men precis som Summerburst gjort allt som oftast genom åren, lade arrangören örat mot rälsen för att höra vad publiken tyckte. Önskan om att återvända till Stockholms Stadion var stor, och efter ganska mycket planerande stod det klart att Summerburst i Stockholm skulle flytta tillbaka till Stadion. ”Vi tar tillbaka Summerburst till den stora nattklubbskänsla som fanns för ett antal år sedan genom att dels boka artister på fansens önskemål samt återvända till Stadion i Stockholm, platsen där allt började 2011”, sade festivalledningen för Summerburst. Den nya scenen för året var Love Affair. Där skulle fokuset ligga på musikgenrerna techno och deep house. Något som var efterfrågat och som låg i tiden. Ytterligare en fördel med att ha en scen som var inriktad på techno är att fler kvinnliga akter bokades. Något som är svårt att hitta i den vanligare EDM-genren. Nästan hälften av de som uppträdde på Love Affair-scenen var kvinnor. ”Vi har alltid haft problem med att hitta kvinnliga artister just i den här genren. Det är inget som vi har hymlat med utan det är väldigt svårt. Men det hjälps ju nu med technon. Där är det många kvinnliga DJ’s som är väldigt stora som många önskar också, sade festivalgeneralen för Summerburst till SVT. På Love Affair-scenen kunde man i de båda städerna bland annat se akter som CamelPhat, som året innan gett ut hitlåten ”Cola”, Nic Fanciulli, Jeremy Olander, La Fleur, Josefin Rosen, Solardo, Booka Shade, Nicole Moudaber, Dubfire, Sebjak, Heidi och Molø. Garden Stage, den lite mer intima och inramade delen av festivalen som hade introducerats i Stockholm året innan, skulle nu också komma att finnas tillgänglig för Göteborgspubliken. Något som föll väl in. Nu hade de båda städerna lika många och likadana scener. På Garden Stage spelade bland annat Bassjackers, Salvatore Ganacci, Dannic, Juicy M, Garmiani, Brohug och Throttle.