2017

År 2017 var Summerburst tillbaka och befann sig återigen på Ullevi i Göteborg och på Gärdet i Stockholm. Det här året skulle en ny scen komma att introduceras till Summerburst besökare i Stockholm, Garden Stage. Det var även det här året man kunde uppleva de riktigt stora EDM-stjärnorna på Main Stage som bland annat Tiesto, Dimitri Vegas & Like Mike, David Guetta, Axwell /\ Ingrosso, Eric Prydz, Steve Angello och Nervo. Men det var också det här året som Justin Bieber och Zara Larsson skulle komma att uppträda på innerstadsfestivalen. På Orion Area uppträdde bland annat Wildstylez, Warface, D-Sturb och Adrenalize.
Föregående
Nästa
Bieber har varit en drömbokning länge och något vi jobbat väldigt hårt för med tanke på hans självklara koppling till den elektroniska dansmusiken genom alla hans samarbeten de senaste åren. Detta kommer ta dansen och festen till ytterligare en nivå på Summerburst”, sade festivalgeneralen till Aftonbladet då. Att Zara Larsson även bokades till Summerburst upplaga i Göteborg var inte heller det så långsökt då hon har gett ut flertalet låtar med influenser av elektronisk dansmusik. Sommaren innan hade hon även gett ut den officiella låten för Europamästerskapet i fotboll, ”This One’s For You”, tillsammans med den franska pionjären inom elektronisk dansmusik, David Guetta. ”Eftersom genren breddat sig mot popen, så har vi också valt att följa med på den resan. Därför tar vi Summerburst till en ny nivå med Zara Larsson. Hon är pop, gränsöverskridande. En världsartist som kan ta stora kliv. Ingen kan nog glömma hennes hit med David Guetta, den officiella EM-låten förra året”, sade marknadschefen för Summerburst.
Ytterligare något nytt för 2017 års upplaga av Summerburst var att en scen tillkom i Stockholm, Garden Stage. Den skulle fungera som en mindre Main Stage där skönt häng utlovades. ”Vi vill skapa känslan av en trädgårdsfest, där man är nära scenen, kan hänga med sina kompisar och dansa tills man helt enkelt inte pallar mer”, sade festivalledningen i ett pressmeddelande. Det året kunde man se artister som Albin Myers, Sick Individuals, Corey James, John Dahlbäck och Lucas & Steve på Garden Stage. På den stora scenen, var det som vanligt en bred uppställning DJ’s och idel stjärnor. I Göteborg uppträdde Dimitri Vegas & Like Mike, som skulle komma tvåa i röstningen av världens bästa DJ som tidningen DJ Mag utser, senare under året. Även Tiësto, som skulle komma på en fjärdeplats i samma omröstning och gav ut låten ”BOOM” under året, uppträdde på Summerburst.
2017 var året som skulle komma att skapa rubriker i Sverige. Summerburst har för vana skapa stora rubriker tack vare dess omfång och engagemang. 2017 bokades det två artister till festivalen som skulle komma att både förvåna, uppröra och glädja besökarna. Bokningen av världsstjärnorna Justin Bieber och Zara Larsson slog ned som en bomb i festival- och EDM-Sverige. Många höjde nog på ögonbrynen när nyheten om att Justin Bieber skulle komma att uppträda på Summerburst i Stockholm. Tweeten om att Bieber skulle uppträda är än idag en av de mest re-tweetade någonsin i Sverige. Dock var kopplingen mellan den elektroniska dansmusiken och Bieber inte långsökt då den kanadensiska popstjärnan då hade gett ut låten ”Where Are Ü Now” tillsammans med duon Jack Ü som bestod av Skrillex och Diplo, två av världens mest ansedda DJ’s och producenter, och även låten ”Sorry” som hade producerats av Skrillex. Bieber hade också gett ut låten ”2U” tillsammans med David Guetta under året. Både den elektroniska dansmusiken och den moderna popen hade vid det här laget nästan möts halvvägs och var på väg in i varandras världar. Fler och fler DJ’s och producenter jobbade med popartister, och tvärtom.

Den tidigare nämnde franske pionjären David Guetta är en av flera världs-DJ’s som gjort ett stort jobb för att bredda den elektroniska dansmusiken till den större massan genom åren. Han skulle komma att återvända till Summerburst detta år. Han hade även gett ut låten ”So Far Away” tillsammans med Martin Garrix under året. Martin Garrix skulle komma att bli utsedd till världens bästa DJ senare under 2017 av ansedda DJ Mag, då som yngst någonsin att kunna titulera sig ”världens bästa DJ”. Att boka samma artist(er) till en festival som man gjort tidigare är tämligen unikt för EDM-branschen, men också något som är möjligt då artisterna håller sig relevanta och ständigt på en hög nivå, samtidigt som house-publiken gärna vill se sina favoriter, något som Summerburst ofta tillser. Axwell /\ Ingrosso återvände även de till Summerburst 2017, och hade under året gett ut megahiten ”More Than You Know”, som skulle komma att sälja platina hela 24 gånger i åtta olika länder, och även vara en del av deras album med samma namn, vilket även innehåller låtar som bland annat ”On My Way”, ”Dreamer” och ”I Love You”. ”Det de har gjort på Summerburst scen genom åren är svårslaget, även ur ett internationellt perspektiv. Efter succén i Göteborg i somras är de en av de mest önskade akterna bland vår publik och det känns helt givet att de nu ska stå på Summerburst scen i Stockholm i sommar”, sade festivalgeneralen när duon hade presenterats till årets Summerburst. Eric Prydz, som hade uppträtt på Summerburst jungfru-år i Stockholm 2011, gjorde en efterlängtad spelning på Ullevi sommaren 2017. Prydz hade gett ut succéalbumet ”Opus” året innan, där hitlåten med samma namn var en av låtarna på albumet.

Även detta år gavs en tema-låt ut som skulle representera Summerburst 2017. Det utlystes en tävling där mindre kända producenter skulle skicka in sina bidrag. Juryn, som bland annat bestod av DJ’n och producenten Mike Perry, valde gruppen Reboost och låten ”Dancin’ With You”.  Även artister som Deadmau5, Steve Angello, Zedd, Dimitri Vangelis & Wyman, Krewella, R3HAB, Mike Perry, Brohug, Steve Aoki, Martin Solveig, Sebjak, Nervo, Seeb, och Valentino Kahn uppträdde den här sommaren på Summerburst. På Orion Area kunde man bland annat se akter som Mad Dog, Radical Redemption, Atmozfears, Coone, Wildstylez, Cyber och Pyra.