2016

2016 var året som Summerburst Festival befann sig, precis som föregående år, i både Göteborg och Stockholm. Festivalen som arrangerades den 27–28 maj på Nya Ullevi och på Gärdet den 10–11 juni, lockade som vanligt en stor publik över de fyra dagarna. På Main Stage kunde man se superstjärnor som Axwell /\ Ingrosso, Kygo, Alesso, David Guetta, Armin van Buuren, Nervo, Steve Angello, Icona Pop, Alan Walker och Diplo. På Orion Area uppträdde DJ’s som Brennan Heart, Frontliner, Masters Elite, Miss K8 och Coone, vilket verkligen satte tonen för en euforisk Summerburst.

Föregående
Nästa
Ända sedan starten av Summerburst år 2011 har man försökt fånga in några av den elektroniska dansmusikens största namn, samtidigt som man lägger örat mot rälsen och lyssnar till publikens önskningar. Tre eftertraktade akter som skulle komma att uppträda på Summerburst sommaren 2016 var Steve Angello, David Guetta och Axwell /\ Ingrosso. Steve Angello och David Guetta i Stockholm, medan Axwell /\ Ingrosso uppträdde i Göteborg. Tidigare under året hade Axwell /\ Ingrosso gett ut låtarna ”Dream Bigger” och ”Thinking About You” som senare skulle komma att vara en del av deras album. ”Det är något speciellt med att det är på vår hemmaplan. Att ha en sådan otroligt bra festival i Sverige är ju helt sjukt härligt”, sade de till Metro då.

Steve Angello hade gett ut sitt debutalbum ”Wild Youth” tidigare under året som präglade hans uppträdande på Summerburst. ”Förberedelser inför spelningen är oftast tre saker. Det visuella, självklart musiken, men sen är det känslan”, säger Steve Angello i ett klipp. De tre sakerna beskriver inte bara hans uppträdande, utan även hela festivalen väldigt bra. Att gå på Summerburst är inte endast musik, det är också det visuella med ljuset och pyrotekniken, men även känslan. Känslan och euforin man upplever tillsammans med tiotusentals andra människor på samma plats är något speciellt.

År 2016 gick Summerburst in i en ny fas som festival. Arrangören av festivalen, SPG Live, hade tidigare under 2015 blivit uppköpta av den enorma festivalkoncernen Live Nation vilket visade än mer på hur elektronisk dansmusik och house hade etablerat sig i musikbranschen. ”Som en del av Live Nation kommer vi kunna lyfta vår verksamhet ytterligare en nivå”, skrev festivalgeneralen i ett pressmeddelande. Med en rekordnotering av besökare föregående år var det dags att än en gång arrangera denna folkfest. I november gick man ut med att den svenska stjärn-DJ’n och producenten Alesso skulle komma att uppträda i båda städerna som huvudakt och som hans enda spelningar i Sverige det året. Alesso hade under föregående år gett ut sitt debutalbum där hans hitlåtar ”Heroes (We Could Be)” med Tove Lo, ”Cool”, ”Scars”, och ”Under Control” med Calvin Harris, bland annat är med. ”Att avsluta Summerburst på största scenen är något jag velat göra länge… Jag längtar efter att komma hem och spela”, meddelade Alesso i ett pressmeddelande när nyheten var ute. Om Alessos show på Summerburst i Göteborg skrev Johan Lindqvist i Göteborgs-Posten att ”det handlade om att ta årets Summerburst i mål med en rejäl ljudbang. Och som det smällde”.

Två andra DJ’s som uppträdde på Summerburst 2016 var norrmännen Kygo och Alan Walker. Kygo hade tidigare under året gett ut albumet ”Cloud Nine” med bland annat hitlåtarna ”Stole The Show”, ”Raging” och ”Firestone”, och Alan Walker verkligen hade verkligen fått fart på sin karriär med låtarna ”Faded” som gavs ut 2015 och ”Alone” som kom i slutet på året. Inför festivalen gavs det även detta år ut ett ledmotiv för Summerburst. En låt som skulle komma att representera årets festival. Eftersom andelen kvinnliga producenter och DJ’s som har uppträtt på Summerburst hade varit låg genom åren så ville arrangören att 2016 års ledmotiv skulle produceras av en eller flera kvinnor. Det anordnades då en tävling där man skulle skicka in en egenproducerad, osläppt låt som andades Summerburst. Vinnaren skulle få låten utgiven men också få uppträda på festivalen som väntades få 30 000 besökare om dagen. Valet föll på Natali Noor och låten ”Moon”. Tillsammans med en uppställning DJ’s som även innehöll bland annat Armin van Buuren, David Guetta, Afrojack, Icona Pop, Dada Life, Diplo, Nervo, W&W, Nicky Romero, Juicy M, Cazzette, Jonas Blue, Broiler, Dannic och Dzeko & Torres på Main Stage och DJ’s som Brennan Heart, Frontliner, Masters Elite, Warface, Korsakoff, Wasted Penguinz, Coone, Psyko Punkz, Miss K8, och Radical Redemption på Orion Area, blev det ett väl lyckat Summerburst som arrangerades den 27–28 maj på Nya Ullevi och den 10–11 juni på Gärdet. Senare under året skulle Summerburst även bli biofilm. ”Summerburst: The 3D Movie” som producerades och regisserades av Levan Tsikurishvili, innehåller förutom delar av de olika uppträdandena, även artistintervjuer och exklusivt bakom kulisserna-material. Den 25 november var det premiär för filmen som visades över hela landet på Filmstadens biografer.