2011

2011 var året som skulle kommas ihåg som startskottet för det magnifika och euforiska som vi idag vet är Summerburst Festival. Med dragplåster som svenska stjärnskottet Avicii, Stockholmssonen Eric Prydz och den franska legendaren David Guetta hade innerstads-festivalen en uppställning artister av högsta kvalitet. Tillsammans intog de Stockholms Stadion och levererade en show som verkligen satte grunden för kommande år i festival-Sverige.
Om vi backar till augusti 2010 får företaget SPG Live den briljanta idén att starta en festival där DJ’s ska uppträda. Både internationella och svenska. Det skulle vara de bästa som gick att boka. Festivalbranschen såg inte vid den tidpunkten att en festival av denna typ och dignitet behövdes i Sverige, men det gjorde arrangören. Inför festivalen gavs även en tema-låt ut som skulle representera årets Summerburst. De svenska producenterna och DJ:arna Darwin & Backwall fick uppdraget och låttiteln blev helt enkelt ”Summerburst”. Första året besökte 13 000 personer Summerburst som arrangerades den 4 juni, på Stockholms Stadion. Och med artister som bland andra Avicii, Eric Prydz, David Guetta, Dada Life, Sebjak, Adrian Lux, Dada Life och John Dahlbäck, var succén ett faktum.
2011 befann sig Sverige som i ett vakuum. Världens största DJ’s och producenter som uppträdde världen runt, på världens största scener och levde liv som rockstjärnor, var svenskar. Avicii skulle under året komma att släppa hitlåten ”Levels”, som redan innan den var släppt var allsång för EDM-publik världen över. Svenska gruppen Swedish House Mafia spelade jorden runt och internationellt var housemusiken på väg att peaka – och så även livet för DJ’s. Men våra svenska stjärnor hade ingenstans på hemmaplan där de kunde visa upp sina fulla alster. I Sverige hade publiken sakta börjat inse den elektroniska musikens dragkraft. House, också kallat EDM (Electronic Dance Music), var välkänt inom vissa kretsar men hade under många år varit en musikstil som inte spelats för de stora massorna ute på klubbarna utan främst spelats på mindre fester och tillställningar, för de som var mer ”underground”. Men nu smällde det till och EDM gick plötsligt varmt på nattklubbarna. När Summerburst uppstod gav festivalen fler människor möjligheten att dansa i festivalformat, men även möjligheten för musikens skapare att nå en ny, större publik. Musiken som under många år hade spelats i olika källarlokaler fick nu plats på en riktigt stor scen, det var nytt för alla, gamla som nya fans, och resultatet blev det som vi idag vet är Summerburst. Publiken fick själva välja sin bekvämlighetszon på festivalen, i VIP:en eller på dansgolvet, i baren eller längst fram i publiken. Festivalen erbjöd något för alla!